неділю, 8 травня 2016 р.

Писанки на Софіївській площі

В останні дні квітня у Києві розпочався Всеукраїнський фестиваль писанок, на якому крім інсталяцій з маленьких традиційних писанок було представлено великі писанки-мальованки - роботи майже трьох сотень авторів, як професійних митців, так і аматорів. У мережі вдоста фото- та відеорепортажів цієї події, але хай буде ще один. Тим більше, що сьогодні День Матері, а друга, домашня назва нашої країни - Ненька.

Почну із мого особистого фаворита, у якому поєднались сучасність, традиційність, майстерність автора, відповідність сюжету формі яйця як символа життя та пробудження. Якщо не помиляюсь, робота так і називається - "Весна прийде".


Людей під час мого візиту було дуже багато, тому акцент не на композиції фото, а на малюнках. Рушаймо далі :)


Знайшлося місце темі Тараса нашого Григоровича, франта та любителя жінок, за сумісництвом - пророка, чиї слова солдати пишуть на бронежилетах.


Потішило, що моя мала Батьківщина (за татом) гідно представила себе на цьому фестивалі :) Кому цікаво, трохи моїх фото з музею ТГШ у Кирівлівці.
Ще Шевченко:


Закриємо тему червоного кольору ніжною дряпанкою про квіти (так мені підказали пальці, може й помилилась) та дріадою (принаймні, я так бачу)


М - це майстерність. Писанка-мозаїка має купу непомітних одразу деталей, дуже люблю таке. Той впадок, коли людина на фото не зайва, бо демонструє перше бажання глядача - доторкнутись дива :)


Немало було писанок у техніках традиційного розпису чи наближених до них







Пташечка захопила моє серце малюнком, кольоровою гамою. А як доречно вписав у композицію свій підпис автор! Писанка праворуч нагадала вишиванки.


Це - одна писанка, сокіл-тризуб та тарак-тамга.


Ще кримськотатарська символіка.


Пречудова писанка має вочевидь щось язичницьке у орнаменті, бо авторка каже, що це не формат для подарунку Папі Римському :) (про це - згодом).


Карпати :)


Ця писанка також дуже сподобалась, від неї якесь відчутне тепло йде.


Писанки, розмальовані художниками, вирізняються з натовпу. Full view recommended, як то кажуть :)


До речі, про натовп. Я вже казала, що було дууууже людно?


Серце-птах?


Сюреалізм та легка кислотність :)



Африканські мотиви та "Яйце Шалтая-Болтая" (моя назва)). У чорно-золотій писанці також є щось від Керрола та радянського мультика про Алісу.



Очеретяні хатки в очереті. А праворуч - дуже гарне поєднання кольорів.


Було багацько дитячої тематики, візуально та змістовно




Релігійні та світоглядна роботи



Пектораль та буковинські мотиви


Квіткові писанки користувались неабияким попитом у любителів попозувати, але тема не моя в даному випадку.


Ще одна об"ємна робота


Туристичний гід по Рівному :) Намальовано добре, але кольорова гама чомусь викликає відчуття холодного пластику. Суб"єктивно.


Писанка "Чумацький шлях" (праворуч) також гарно поєднала сюжет та форму яйця.


Перша мальованка у панормній розгортці - як корисно заходити на сторінки авторів :)


Ще трохи робіт:






Під накриттям, як я вже сказала - інсталяції з маленьких писанок та великих, виготовлених з тендітних матеріалів.





Наприкінці - не те що ложка дьогтю, просто трохи спостережень. За задумом організаторів, люди голосуванням (пов"язуючи жовту стрічечку на вподобану роботу) мали обрати найкращу писанку, яку подарують Папі Римському. Як повідомили спочатку, найбільшу кількість "голосів" отримала писанка із символами Донецьку  - Донбас-ареною, пальмою тощо. Ну отримала і отримала, знизала плечима я. За якістю виконання вона мені не сподобалась, але ж у нас демократія. Проте натрапивши учора на сторінку організаторів та почитавши коментарі дончан, схопилася за голову.
Я одразу перепрошую у тих, кого мої слова стосуються лише через місце колишнього чи поточного проживання, але винятки лише підкреслюють тенденцію. Нічому людей біда не навчила. Комплекси, що проявляються у гонорі, "нас нікто нє корміт, всьо самі", "ми нє хуже кієвскіх". Ой леле )))) Та оскільки Київ - столиця, в ній левова частка таких киян, як я - чиї батьки приїхали з різних областей, чи хто сам, активний та не ледащий, "зачепився". З Рівного, Житомира, Запоріжжя, Вінниці, але "щемлять" лише чомусь "донецьких", в їх уяві :). Соупадєніє? Не думаю (с). Ех. Don't get me wrong (I know you will anyway). Земляцтво - це добре, допомагати один одному у скрутний час, користуючись послугами "своїх" перукарів, робочих - чудово. Але любити не Україну в собі, а себе в Україні, голосувати тому що "своє", а не тому що в інтересах країни - нічого з пройденого не нагадує, ні?
Така от квінтесенція апофігею.
Цікаві речі лунали у запалі. "Ім нужно толька чтоб било жовто-блакітне, другоє не проходіт" - встидаюсь запитати, що у тої панянки на аусвайсі зображено. Не триколор же. Таке...
Зараз триває інтернет голосування, але навряд чи результат зміниться.
Це збурення у склянці води (ну дійсно ж дріб"язок у вимірі реальних проблем!) - провина в першу чергу організаторів, не здатних продумати прозорі механізми голосування та наслідки на крок уперед, але я вважаю, що це й чудовий привід для дослідження соціальних психологів, якщо є такі в нас і чимось корисним зайняті.

Апдейт 11.05. За результатами трьох турів голосування перше місце - неймовірна "Берегиня" Марини Саркісян. Вітаю )))

Закінчу допис словами Вови з Дебальцевого (сподіваюсь, він не ображається на мене за таке панібратство:)):
Всім серцем любіть Україну свою —
і вічні ми будемо з нею! 



11 коментарів:

  1. Дякую,Тоню!В мене не вистачило терпіння все роздивитися))). А що сказати? "Молодец автор яйца" - этим все сказано))). Они - не мы, мы -не они. Може і добре? Що всі різні,а то був би "Дамбасс" - (дуже перепрошую всих свідомих дончан,це не про вас) на всю Україну.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У мене теж терпіння майже скінчилось, але найкраще таки змогла сфотографувати, ура-ура )))

      Так. Всі різні, кожен регіон має свою специфіку, це дуже цікаво вивчати та спостерігати навіть на побутово-аматорському рівні. Від Донеччини відвалиться з плином часу ментальний DumbAss (власна "творчість" динири часів початку окупації), але втрачених життів вже не повернеш.

      Видалити
  2. Тоню, красно дякую тобі! Така краса, просто неймовірна! Вразилі у самісеньке серце червона дряпанка з квітами та "Чумацький щлях". Дещо заздрю вам, хто міг спостерігати на цю красу на власні очі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я не побачила наживо (що не дивно у такому натовпі :() неймовірну писанку Марини Саркісян, дуже-дуже шкодую.

      Мальованка, що поруч із Чумацьким шляхом з усіх боків: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1718432181760297&set=p.1718432181760297&type=3&theater

      Видалити
    2. Сторінка Марини, там є фото писанки з різних ракурсів https://www.facebook.com/marina.petrikivka?viewer_id=100006869566463

      Видалити
  3. дякую за репортаж. Ми теж були, фото ще не перебрала, але кинулося в очі, що як мінімум відсотків на 40 в камеру потрапили інші роботи. Що ж до голосування - я взагалі була не в курсі, що воно існує.
    Людно було, дійсно. Я кілька раз їхала повз них в робочій час і шкодувала, що не з фототехнікою. Коли було безлюдно і така краса стрункими рядочками..... це було захоплююче.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В мене не було жодного шансу зняти сяку-таку перспективу, все закривали люди. Тільки на фото-відео бачила оті стрункі рядочки, про які ти говориш.

      А голосування - ой було, десь отаке (копіюю, бо допис буде скоріш за все видалено):
      Таяна Собеская
      Друзья дончане, а ну-ка давайте подтягивайтесь в нашу группу "Донецкие киевские" и проголосуйте за наше яйцо 😎 это принципиально важно 😊
      7 травня о 19:54 · Публічно

      Така от міні-модель нашого суспільства.

      Видалити
    2. Залишу тут свій коментар на сторінці з голосуванням.

      Интересная у Таяны страничка. Квітень-2016: "Какая радость! Наш дом потихонечку оживает! Вот уже Донецк-Сити открылся. Радуюсь каждому новому событию, как мама каждому новому слову своего ребенка. Вот-вот и у нас все снова будет хорошо! А всем злопыхателем стоит помнить - наша слабость - явление временное".
      Я наконец поймала ощущение, не отпускавшее меня с начала чтения комментариев под фотографиями. Все писанки - нейтральные или про Украину. За что зацепиться тем, кто физически здесь, но ментально - с восточным соседом, его мировозрением и его "народными рэспубликами"? Уж не за "Берегиню" Саркисян. И не за писанку "Боже, храни Украину".
      Плебисцит удался, хоть изначально и не задумывался.
      Бедный Папа (и даритель)))

      Видалити
  4. Прекрасні писанки! Така краса, що можна безкінечно роздивлятися цей політ фантазії! :)
    Потім напишу, що мені найбільше сподобалося ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І це ще далеко не всі! Голова паморочилась під кінець прогулянки :)

      Чекаю на твій вердикт :)

      Видалити
    2. Так, ми от встигли на писанки буквально в останні години )) Теж голова паморочилася )) Так що потім ще й свої фото вивішу :)
      А от те, що сподобалося, загалом збігається з твоєю добіркою - наприклад, писанка на 1-му фото, червоно-білі, з петриківкою, багатофігурні від художників...

      Видалити