вівторок, 29 листопада 2016 р.

"Укриття"

Можна я не буду кепкувати над телепнем-французом, якого чи то заарештували на росії за заявою хронічного плагіатора чи ні? І про вкид "театр на Подолі" теж не буду. Dust in the wind оце все.

Головне за сьогодні - ура. Світ це зробив, ще трохи прибрав бруд за совком. Немає нічого страшнішого за так милий московітським недоумкам "ядєрний пєпєл", і хоча декому він допоміг назавжди вилікуватись від імерських амбіцій, їх таку ціну ніхто сьогодні платити не змусить, на щастя.


Сьогодні на Чорнобильській АЕС відбулася урочиста церемонія з нагоди успішного завершення насування арки Нового Безпечного Конфайнмента – ключового етапу перед завершенням у листопаді 2017 року міжнародної програми, спрямованої на перетворення ЧАЕС на екологічно безпечний об’єкт.

Це найбільша у світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством. Новий безпечний конфайнмент вражає своїми розмірами: близько 165 метрів завдовшки, 260 метрів завширшки і 110 метрів заввишки. Нове укриття вище за американську Статую Свободи і лондонський Біг Бен. Хоча воно і поступається паризькій Ейфелевій вежі за висотою, але з металу, використаного для будівництва споруди в Чорнобилі, можна було б побудувати три таких вежі.

Це унікальна споруда, задля будівництва якої свої зусилля разом з Україною об'єднали 28 країн-донорів. Загальна вартість проекту - 2,15 мільярда доларів США. Для порівняння: міжпланетний проект НАСА "Кьюріосіті", мета якого - дослідження Марсу за допомогою наукової лабораторії, що вже доставлена на цю планету, коштував 2,5 мільярда доларів.

Структуру побудувала компанія «Новарка», що є консорціумом двох французьких будівельних компаній – «Вінсі Конструксьон» і «Буїг Конструксьон». Роботи розпочалися у 2010 році.
Ця величезна споруда вартістю €1,5 млрд. є найважливішим елементом Плану здійснення заходів на ЧАЕС, до якого увійшли понад 300 програм і заходів. Реалізація цього плану вартістю €2,1 млрд. фінансується з Чорнобильського фонду «Укриття», створеного у 1997 році міжнародною спільнотою. ЄБРР управляє цим фондом та водночас є його найбільшим вкладником.

Герметизацію нового конфайнменту планується закінчити восени 2017 року. Відтоді четвертий реактор, а разом із ним 200 тонн залишків ядерного палива, 43 тисячі кубометрів високорадіоактивних відходів, 630 тисяч радіоактивних відходів і чотири тонни радіоактивного пилу буду поховані щонайменше на 100 років.

За матеріалами ЄБРР та ВВС 

Рекомендую також переглянути таймлапс з сайту ЄБРР у повному вікні - вражає.

Немає коментарів:

Дописати коментар