понеділок, 9 листопада 2015 р.

З днем мови!

Вітаю вельмишановну хунту із днем української мови та писемності!

ukr-mova.in.ua
  • Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва «руська мова».
  • В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.
Краса, від якої перехоплює подих у буквальному розумінні - це про українську мову :)


Із коментарів до відео: "Пела когда-то под гитару, петь было трудно не из-за языка,  - дух перехватывало каждый раз и ком в горле.!!!....Насколько певучий язык !!!! Такой взрыв чувств !....словами не описать..."
А в мене дитинство пройшло під платівки - від дитячих спектаклів ("Этот рассказ мы с загадки начнем - даже Алиса ответит едва ли: что остается от сказки потом - после того, как ее рассказали?") до тріо Мареничів. Ось і ще один "витік свідомості" )))

І хоча Ганна вчить нас, що негатив погано продається (а партія УКРАЛ своїми результатами на виборах мера Києва підтверджує це), тут не негатив, а безпека життєдіяльності (була у нас така дисципліна на перших курсах).


"А фраза українських військових розвідників в прямому ефірі про те, як вони "нишпорили в запіллі, чигали в шелягах і, аби не панькатися, зметикували і, крадькома, налаштували тенета в манівця на царині, в які, врешті решт, спірвали якесь велике кацапське цабе, і наразі човгають домів навпрошки чагарями проз кавунове бадилля, з цим недорікуватим покидьком у лантусі" начисто вирубає кацапських шифрувальників".
(с) Сашко Лірник


14 коментарів:

  1. З Святом, дорогенька! :) Мій синок сьогодні в вишиванці пішов в честь свята! Краса :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вже канікули скінчились і почалась муштра? Уявляю, яке дитя гарнесеньке з дому вийшло )))

      Видалити
  2. Відповіді
    1. Чоловіки нас також читають - мій так точно заходить ))))

      Видалити
  3. Відповіді
    1. Чомусь пригадалось:
      Ходить гарбуз по городу, питається свого роду: ой чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?

      Вітання хунті від хунти :)

      Видалити
    2. А ми вчора з сином вчили цей віршик про "родичі гарбузові")))
      Зі святом, дівчата!

      Видалити
    3. Гарний спосіб вивчити дитині тих "родичів гарбузових" :) Сумно, що усюди вірш значиться як народний, хоча у нього є автор (треба у ФБ Ганни Черкаської запитати, я сама забула)

      Видалити
  4. Дякую,Тоню! Хочу похвалитися.В мене в дитинстві була отака книжка,зачитана до дір. http://chytanka.com.ua/ebooks/index.php?action=url/view&url_id=1437
    Там така українська! ММММММММММММММ. Просто неможливо після цієї книжки не любити та не цінувати рідної мови).
    Не знаю,чому її не перевидають. Це просто бімба! Наш український комікс з неперевершеними ілюстраціями.
    А початок? Серед ночі розбуди, зачитаю: "Тихо качка сиділа в гніздечку.гріла тілом своїм яєчка,а в цей час розбишаки-щури повилазили тихо з нори..."

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Боже мій милий, яка чудова річ ))) Чому в мене не було такої книжки (були інші, але це зовсім інша історія)? І текст, і - в контексті нашої сьогоднішньої розмови - чудові малюнки! Стільки в них динаміки, життя, вільного володіння анатомією, цілий вечір із захопленням роздивляюсь!

      Може якось підкотитись до когось із видавців із пропозицією - а може хтось нас читає з тих, хто має відношення до видавництва? Таке дійсно не можна закидати на полицю.

      Видалити
  5. Зі святом!!! Моя українська- це усвідомлений вибір і я рада, що я його зробила.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чути такі слова - ось де справжнє свято! Люблю тебе, сонечко :)

      Видалити