неділю, 18 грудня 2016 р.

B&W або Століття Якова

Чорно-білий сезон - гарна нагода внести до блогу трохи графіки, а разом з тим хоча б на час написання допису припинити страждати через те, що примудрилась не потрапити на виставку робіт Якова Гніздовського, що проходила минулого літа в Національному художньому музеї.

Майже 100 років тому, 27 січня 1915 року народився один із найвідоміших у світі галицьких митців ХХ століття Яків Гніздовський. Його твори “Зимовий пейзаж” і “Соняшник” прикрашали президентські апартаменти у Білому Домі (Вашингтон), коли їх у 1961–1963 роках займав Джон Фіцжеральд Кеннеді. До проголошення незалежності України художник був мало відомий у своїй Вітчизні, хоча його твори ще 1963 року експонувалися на виставці американської графіки в Москві.

 (репродукція "Зимового пейзажу" звідси, вона має більше 4 тис. пікселів завширшки, роздивляйтесь гілочки)

100 років тому, 27 січня 1915-го, у селі Пилипче на Тернопільщині в родині дяка народився художник Яків Гніздовський. Після Другої світової він емігрував до США, де здобув світове визнання. Пропонуємо 10 фактів з його біографії.
1.  Яків Гніздовський у с. Пилипче на Тернопільщині. Походив з давнього шляхетського роду гербу Кораб. Хоча Яків Гніздовський двічі вступав на навчання до Академії мистецтв (у Варшаві та Загребі), однак йому так і не вдалося закінчити в них навчання - на заваді стала Друга світова війна.
3. У 1934 році майбутнього художника заарештували за підозрою у політичній діяльності в ОУН, однак під час суду зрозуміли, що його цікавить лише мистецтво. Невдовзі Якова відпустили.
4. 5 років Яків Гніздовський прожив у таборі для переміщених осіб, поки у 1949 році не емігрував до США. У цей час художник не полишав займатися творчістю.
5. Зі своєю дружиною Стефанією, яку він ніжно називав Фанні, а вона його Жаком, він познайомився у найромантичнішому місті у світі - Парижі. За два неповні роки проживання в Парижі, Гніздовський мав три успішні виставки. Там же він уперше виставив олійні картини, кераміку і скульптуру малих форм.
6. Дебютне визнання в США художник отримав в 1950 році на виставці графіки в Міннеапольскому інституті мистецтв. За дереворит "Кущ" йому була присуджена друга нагорода. Це підштовхнуло його до думки переїхати в Нью-Йорк для того, щоб займатися виключно мистецтвом. Деякий час у Нью-Йорку художник проживав у найвідомішому районі Нью-Йорка - Мангеттені, між Центральним парком і Колумбус-авеню.
7. Президент США Джон Кеннеді прикрасив свій робочий кабінет гравюрами Гніздовського "Зимовий пейзаж" і "Соняшник". А дереворит "Кущ" купує бібліотека Конгресу США у Вашингтоні. "Дереворити Якова Гніздовського є одним з найбагатших і найоригінальніших звершень в американському графічному мистецтві за останні 30 років", – пише в передмові до видання його творів 1976-го Пітер Вік, куратор відділу графіки бібліотеки Гарвардського університету.
8. Хоча у 1954 році Яків Гніздовський отримав американське громадянство, однак постійно наголошував, що він – українець. Наприклад, на міжнародній виставці графіки в Італії 1972 року СРСР представляли семеро москвичів. Упорядники каталогу заходу зазначили, що учасник від США Яків Гніздовський народився в Україні.
9. У листопаді 1975-го персональну виставку Гніздовського в Токіо відвідує син японського імператора Хірохіто. Усі роботи викуповує найбільша тамтешня галерея "Йосейдо". Разом із виставкою сучасної американської графіки роботи українця їдуть до країн Латинської Америки, Японії та Індії.
10. 377 гравюр створив Яків Гніздовський. Близько 80% з них виконані рідкісною технікою різьблення на поздовжньому зрізі дерева. Вони зберігаються У Національному музеї американського мистецтва у Вашингтоні, "Еддисон галереї", у Музеї модерного мистецтва в Більбао та інших найвідоміших музеях та художніх галереях світу.

У своїх роботах у техніці дереворізу (Гніздовський різав переважно на вишні, груші, буку або яблуні і робив відтиски на японському папері васі), майстер переважно зображував рослини і тварин через відсутність коштів для оплати натурщиків. Та змушена заміна стала унікальною творчою ознакою стилю митця.
Художник був постійним відвідувачем ботанічних садів Нью-Йорку та Бронкського зоопарку. Коли померла одна з «моделей» Гніздовського, оранґутанг Енді, Бронкський зоопарк відразу ж придбав у художника ксилографію з його зображенням. 




Гніздовський малював олійними фарбами й темперою, різними твердими барвниками, гравірував на дерев’яних і металевих дошках, займався скульптурою малих форм. Його спадщина складає  понад 300 гравюр (дереворити, лінорити і офорти) та сотні картин. Твори митця широко експонувалися   у Франції,  Великобританії, Німеччині, Чехословаччині, Японії, США, Канаді та ін.

Листівка Я.Гніздовського до О.Пріцака, в якій йдеться про логотип Українського наукового центру в Гарвардському університеті та запрошення на персональну виставку художника. Науковий архів НаУКМА. – Фонд №10. – Справа №686.

Вівці займали особливе місце у творчості митця і, безперечно, саме вони найбільш відомі широкому загалу.




Україна у творчості Гніздовського:


 

Інші роботи:





Автопортрет художника

 КНИГА: Яків Гніздовський. Малюнки. Графіка. Кераміка. Статті. Нью-Йорк, 1967

 Яків Гніздовський на Вікімедіа

P.S. І в якості бонусу та у продовження теми - фотознимки конкурсу Wildlife in black and white. Світ прекрасний!


9 коментарів:

  1. Яка неймовірна краса! У роботах відображені такі прости речі, ми їх бачимо кожен день, але... не бачимо.
    Я капустину розглядала, як вперше побачила... Дякую тобі, дорогенька!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую і тобі за увагу :)

      А Сонях який, скажи?! Так, його роботи можна роздивлятись годинами. Шкода, що доступно так мало і в такій поганій якості.

      Видалити
  2. Думала, що ти про Лиса щось написала, а тут така краса...
    Капустина схожа на древо життя... зимовий ліс - слів нема.
    Дуже сподобались Великодні ілюстрації.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я на Лиса підманювала :)
      Дуже тішусь, що допис сподобався! Там у книзі є ще одна капустина, але ця - особлива.

      Видалити
  3. Тонечко, дякую за цікаву та гарну підбірочку! :) Як цікаво збіглося - у ці місяці працювала над альбомом з творами українських художників (шукала інформацію про їхні біографії), у нього увійшов і один твір Гніздовського, то зачиталася історією його життєвого шляху. А твори у нього дивовижні, ні на кого не схожі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Яка цікава праця, слухай! А коли вийде, де шукати, як зветься?

      Видалити
    2. Це видання Музею сучасного мистецтва України. називається "Білий альбом", вийде наприкінці січня, шукати тільки в музеї або згодом у бібліотеках )) До речі, саме в цей музей хотіла запросити тебе і Аню на виставку, яка триватиме до кінця січня :)

      Видалити
    3. Чудово, я тільки за )))

      Видалити
    4. Тоді спишемося і вирішимо коли і як )))

      Видалити