середу, 27 січня 2016 р.

Прапалітіку

– Конституцію читали?
– так.
– джерелом влади в Україні є…?
– Верховна Рада!
– ні.
– Верховний суд!
– спробуйте ще!
– Конституція?
– хто її встановлює?
– Верховна Рада.
– ні.
– як його… етот… щяс…
– народ.
– о! точно! народ!

(Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів)
Абсолютно аналогічний діалог був у мене вчора на додатковій сесії, тільки про джерело добробуту держави

я тут нескольких девочек в ленте просто пролистываю - от рукоделия ничего не осталось, одна политика. при чем длинно, путанно, со вставками видео и каких-то картинок непонятных... а были такие крутые мастерицы, такие классные работы были(((
(стилістика, орфографія та пунктуація - авторські, епіграф безіменний, бо такого у різних формулюваннях я начиталась-наслухалась за два роки вдоста, це просто під руку потрапило)

I need to vent.

Стисло та не плутано, хоча й не про мене йшла мова, бо я інтелектуально сумнівних знайомств не підтримую і крутою майстринею ніколи не була. Без картинок та відео.

Політика - це управління полісом, тобто державою та суспільством: πολίτης - громадянин, πόλις - місто. Нагадаю, що поліс - це місто-держава, міська громада у Стародавній Греції та Римі. Цитуючи Вікіпедію, "[в античну добу] політика визначалася як тотальний процес, жити в суспільстві означало жити обов'язково політично, оскільки політика виступала як всезагальна форма соціальних зв'язків".

Тепер слідкуємо за руками.
Ви живете у державі? Вітаю! Ви - правоздатна особа, з народження й до смерті.
Вам вже 18 років? Вітаю! Ви - дієздатна особа. Вам нема 18-ти? Ваша дієздатність замінюється дієздатністю батьків чи піклувальників.
Не буду забивати мізки деліктоздатністю, усвідомимо хоча б ці два слова.

Ви хочете гарантій дотримання прав людини (у випадку, якщо слова життя, гідність та свобода для вас щось та означають) у вашій державі?
Ви хочете мати освітлені вулиці та суд, якому можна довіряти?
Ви не хочете бути викинутим роботодавцем на вулицю без компенсацій?
Ви хочете мати певність, що самі, діти та онуки будуть жити у світі без воєн?
І при цьому ви кажете, що палітіка - ета фу, ета грязнає дєло і ат нас нічіво нє завісіт? А як же виділені вище зеленим слова Арістотеля? Чи все ж зрозуміло, що це маніпуляція тих, хто за всяку ціну прагне не допустити суспільного контролю за своєю діяльністю, пітніючи від самого лише словосполучення "громадянське суспільство"?

Політика - все ще фу?
Вітаю, давньогрецький ідіоте! "Лох - это судьба" ))) От тільки інші чим завинили?

P.S. А, мало не забула. Масовість нерозуміння того, що by default персональний блог - це простір для особистих інтересів людини в усій їх мінливості та багатогранності? Вербалізую цю нехитру думку ще раз, мені не складно.

9 коментарів:

  1. Тут у стінку стукають :) "А раптом людину з епіграфу трусить від того, що вона проукраїнська, а політблоги - проросійські?".

    Та немає значення хто за кого, бо питання не в цьому. Питання у ставленні до політики як до чогось, через що панянки не хочуть бруднитись навіть візуально, перехід до чого (у період війни, в якій бере участь ЇХ країна) вважають неприємним. А чи там каміння з дурних демотиваторів хтось жбурляє, чи цілить у снайперський приціл першоджерел з Google Books - не принципово. Принципово - небайдужість.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щось я таких не бачила).Після 9 травня та параду георгіївських стрічок у блогах,я не бачила політичних блогів у росс.рукодільниць. "Палітіка - єта грязь. И Украина не пуп земли,штобі ее обсуждать",как сказали мне когда-то,после трагедии в Одессе.

      Видалити
    2. Пуп чи не пуп - тут можна подискутувати, а от що риб"яча кістка у їх горлянці - то це без варіантів ))). "Давайтє аддадім ім етат Крим, што мнє, в банкє жить, в Криму?!" )) А чом би й ні, власне?

      Як сказала днями моя колега, у кожного в грудях є маленький шматочок вати. Зафукування "політики" (під якою зазвичай розуміють усе, що стосується суспільного життя і вимагає напружування мізків) - та сама бавовняна грудочка, як на мене.

      Видалити
  2. Вот еще - хрестоматийное просто. Википедическое). https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%82
    Идиот — в Древней Греции человек, живущий в отрыве от общественной жизни, не участвующий в общем собрании граждан полиса и иных формах государственного и общественного демократического управления.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Точно!!!

      Ща пойду "лоха" на хрестоматийное заменю ))))

      Видалити
  3. Рукоділля і невтручання - то не синоними, як багато хто вважає) Хай плетуть/вишивають/шиють під серіали, надіючись що все парішається без них.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я тобі відповім контраргументом аполітичних: "я прихожу в блоги чтоб отдохнуть, а тут фууууу - политика" )))

      Сила силенна людей через два роки війни (хто її не усвідомлював у газово-сирній фазі) живуть "под собою не чуя страны". Ніхто ж не говорить, що треба усім розбиратись у високій політиці. Як каже пані Монова, ми бачимо навіть не альбатроса на скелі, а гімно того альбатроса. Але є речі, у яких пересічному громадянину розбиратись не тільки можна, але й треба. Я знайшла цікавого персонажа у ФБ, розкажу про нього у дайджесті, хоча для декого звісно відкрию Америку :)

      Видалити
  4. Тоня, ти не права, що не забиваєш мізки деликтоспособностью, тому що саме її усвідомлення допоможе нам видертися з того, що відбувається, тільки розуміння, що кожен несе відповідальність не тільки за свої дії, але й за бездіяльность, яка прикривається фразою "я аполитичен"...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наскільки я знаю, її часто розглядають як частину дієздатності, тож хай хоча б останню усвідомлять. А там, подивимось, може і сподобається бути відповідальним і дорослим :)

      Видалити