четвер, 13 листопада 2014 р.

Спів комети

Зіркова тема вимагає продовження. Учора, 12 листопада 2014 року, сталася подія, яка має право увійти в історію людства разом із першим польотом людини у космос та (ймовірною) висадкою американців на Місяці. Уперше в історії на комету, названу на честь українських астрономів, що її відкрили, кометою Чурюмова-Герасименко сів спусковий модуль "Філе", який прилетів у складі космічного апарату "Розетта", запущеного у десятирічну подорож Європейським космічним агентством у 2004 році.

Клим Чурюмов та Світлана Герасименко на космодромі Куру (Французська Гвіана) перед запуском "Розетти". Фото з сайту ESA

Чому "Розетта"? Модуль випустить у комету гарпун, щоб взяти зразки. У ядрі є первісна речовина, яка зверху видозмінюється під впливом Сонця, а всередині залишається незмінною. Це та речовина, з якої 4,5 млрд років тому утворились небесні тіла – планети та Сонце. "Філе" буде передавати дані на Землю, а тут вже будуть їх вивчати та обробляти. Багато що буде вивчено вперше. Так і завдяки відомому Розетському каменю вдалося розшифрувати давньоєгипетські ієрогліфи.

Все самое важное об исторической миссии Rosetta (рос.) - на сайті "Популярная механика".

Розмір комети можна уявити завдяки інфографіці ESA


Апарат зробив уже декілька знімків комети...

 Image - ESA

...та навіть записав її магнітні коливання. Уперше ми можемо почути голос комети! Осікльки людське вухо не сприймає оригінальну частоту коливань 40-50 мілігерц, запис довелось значно прискорити. Послухайте :) (+ пряме посилання, у мене вбудований програвач "підхоплюється" лише після оновлення сторінки). Хто знається на музичних стилях, на який схоже?



Ну і звичайно ж не можна не згадати нашого співвітчизника, людину, імя якої сьогодні повторює увесь цивілізований світ! Клим Іванович Чурюмов (народ. 19 лютого 1937, Миколаїв) — український астроном і дитячий письменник, першовідкривач комет Чурюмова-Герасименко (1969) та Чурюмова-Солодовникова (1986). Член-кореспондент Національної академії наук України, директор Київського планетарію, головний редактор астрономічного науково-популярного часопису «Наше Небо» (2006-2009), президент Українського товариства аматорів астрономії. Клима Чурюмова визнано Людиною 1998 року (Міжнародний біографічний центр у Кембриджі, Велика Британія) та Людиною ХХ століття (Американський біографічний Інститут, м. Релей, штат Північна Кароліна).

Пропоную вашій увазі дві бесіди з Климом Івановичем:

2012 рік, видання "Зроблено в Україні" - "Людина Століття" — каже світ про директора Київського планетарію.

2014 рік, видання "Фокус" - Между небом и землёй. Как украинец Клим Чурюмов "бороздит" космические просторы. Цікава інфографіка про вченого у цій статті - "Бути Джоном Малковичем Клімом Чурюмовим" )))

6 коментарів:

  1. Захоплива новина! Дякую за подробиці)

    ВідповістиВидалити
  2. О, так і я дякую. Учора читала про цю комету в метро, сидалі тихенько і пишалася українськими вченими)))) А тут вона ще й співає. Таке незвичайне відчуття.....ніби доторкнувся до небес)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Нема за що! А в мене навпаки було: спочатку натрапила у ФБ на спів, потім вже потягла за цю ниточку далі :)

      Видалити
  3. Тоня, очень приятно было познакомиться на рукодельной встрече 1 ноября :) Правда не могу связать тебя с лицом :)
    Тася. Мой блог http://tassyav.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привет, Наташа :) Ты первая в гости дошла!
      Мы сидели на разных концах нашего длинного "свадебного" стола, так что к сожалению не удалось ни рассмотреть друг друга, ни пообщаться со всеми (одна Аллочка порхала))) Надеюсь, ты придешь на декабрьскую встречу и мы продолжим знакомство!

      Видалити