неділю, 10 квітня 2016 р.

Міф про 28 негритят

Невпинно наближається свято Побєдобєсія у совків і день пам"яті під гаслом "Ніколи знову" для всього цивілізованого світу. З метою наближення перших до останніх (нема нічого неможливого, особливо коли в людини вже створене підсвідоме підгрунтя для зміни світогляду), даю невеличкий екскурс за лаштунки цієї псевдорелігії. Я думала, наведені нижче факти вже давно всім відомі, але виявляється - ні. Всі джерела - страшне які російські, в тому числі невблаганно офіційні. Enjoy and learn!

1. Тези з інтерв"ю з доктором історичних наук, колишнім (чому - зрозуміло) директором держархіву РСФСР... тьху, РФ Сергієм Мироненком (чіста рускій, одразу видно :)). Раджу прочитати його повністю, цікаве.

Если обратиться к истории, то я думаю, что одним из самых охраняемых секретов советского государства была наша собственная история.

В любом государстве есть секреты. Нет ни одного государства без секретов. Просто в СССР секретно было все.

Меня потрясает количество исторических мифов. ... В истории XIX века мифов поменьше, а вот в истории XX века - невероятное количество. Например, для меня было большим потрясением, когда я узнал, что не было 28 героических панфиловцев. О том, что не было никаких героически павших героев-панфиловцев, стало известно еще в 1948 году, когда один за одним начали появляться люди, которые должны были лежать в могиле. [Сообщили об этом] пять лет назад, к 65-й годовщине начала войны. Я очень хорошо помню, как Олег Борисович Добродеев полгода не решался выпустить этот сюжет на телевидении. Но в конце концов решился. Меня тогда упрекали многие: зачем рассказал, молчал бы.

Чрезвычайно сложно писать сталинскую биографию. ... Многие факты только в последние годы стали известны. Например, о поведении Сталина в начале войны. Ведь он верил Гитлеру, и то, что Гитлер напал на СССР, стало для Сталина сильнейшим ударом. И два с половиной дня Сталин не показывался в Кремле. Ворошилов, Молотов, Булганин, Вознесенский, его соратники, были в растерянности: что делать? [Управляющий делами Государственного комитета обороны] Чадаев сидел в приемной. Приходят люди. Где Сталин? Нет Сталина. В конце концов отправились к Сталину, который решил, что приехали его арестовывать. И тогда он произнес эти знаменитые слова: «Ленин нам оставил великую империю, а мы ее потеряли». И, только когда Ворошилов сказал: «Коба, как ты можешь! Ты должен нас возглавить! Мы без тебя никто!» - Сталин немножко приободрился. Вообще надо внимательно читать самого Сталина. Например, знаменитый тост за русский народ в День Победы. «Я пью за великий русский народ… Другой бы народ нас выгнал бы…» Он в этот момент вспомнил свое растерянное настроение первых дней войны...

2. Скан доповіді 1948 року на сайті Державного архіву РФ. До вашої уваги пропонується лише остання сторінка.
Знов з інтерв"ю:
Стали спрашивать автора очерка о «подвиге панфиловцев» Кривицкого: зачем же вы написали это все? Он говорит: мне дали задание найти какой-то подвиг, и кто-то рассказал, что под Дубосековом был бой. «А кто же автор слов, якобы сказанных политруком Клочковым: «Велика Россия, а отступать некуда, позади Москва»? - спросили Кривицкого. «Я», - ответил он.

Ось звідки родом дитинка розіп"ята та інші макабри сучасної московітської журналістики.

15 коментарів:

  1. Велике Вам дякую за Ваші пости, в мене попросту відкрилися очі на деформовану "руцькую душу".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу :) Це все завжди лежало на поверхні у багатьох дрібних та не дуже речах, але все якось не до аналізу було.

      І будь ласка, на "ти" :)

      Видалити
  2. Як сумно, що все так обернулося, що зараз ми настільки ображені, розсерджені один на одного. Але я думаю, що все що пов'язувало наші народи - росіян, українців, білорусів: культура і мистецтво, перемоги і поразки все це сильніше більшовицьких міфів і новодельних маячних думок.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я оце теж думаю: чого росіяни на нас сердиті такі? Ми їм і Крим, і заводи на сході помародерити дали - а вони губу копилять :)
      А якщо серйозно, то без подолання одним з перелічених вами народів постімперського реваншизму не може йти мова ні про які зв"язки в осяжній перспективі, якщо тільки не маємо на меті остаточне самознищення. А говорячи про більшовицькі міфи, то одним з найбільш огидних є якраз "братерство" народів. Поправте мене, якщо помиляюсь, але ніде в світі нема такого дискурсу. Є співпраця, є інтереси, є партнерство, є конфлікти.

      Видалити
    2. Я проти узагальнень. не думаю. що всі жителі Росії не люблять усіх жителів України. Завжди і всюди, серед будь-яких народів були і будуть і розсудливі люди і недекватние персони. І оріентіроватся на останніх ми не будемо :). Тим більше моя рідна Одеса завжди славилася гостинністю і толерантністю.

      Видалити
    3. Я також не люблю узагальнення, але є тенденції: так, згідно довоєнних досліджень Левада-центру, українці в цілому краще ставилися до росіян, ніж останні до нас. Також цікавим є питання побутового расизму, яким нам, на відміну від сусідів, не притаманний масово. В цілому, в усіх є невивчені уроки :) Думаю, вам цікавий буде наступний (за логікою, не послідовністю)) дайджест.

      Видалити
    4. Цілком згодна із Тонею. Вся ця "дружба народів"-маячня. Можна дружити з окремими людьми, але робити підлоту і потім виправдовувати це дружбою? Якесь психічне збочення. До речі, по батькові я "руська", дуже багато родичів по всій РФ,але при звуках балалайки не відчуваю нічого,бо народилася і виросла в Україні. Це моя країна,моя земля. І тільки це має значення.

      Видалити
    5. В мене батьки "руські" обидва і народилася я не в Україні, але навіть не намагайтеся сказати мені, що я не українка. Правду, Аня, кажеш: це моя країна.

      Видалити
    6. Згадався анекдот: "...і мені буде все одно, на яке вухо у тебе тюбетейка!" :)

      Раз я вже сама зачепила тему псевдо-братерства, спробую якось за нагоди систематизувати джерела, звідки вона, трясця її матері, взялася на нашу голову.

      Видалити
  3. Фух, добралась до компу, відповіді зі смартфону надали тексту якогось галицького присмаку :)

    Хоч це і не тема посту, але як вже зайшла мова про дружбу народів за часів СРСР, то лише два штрихи:
    1) підручник "Русскій язик для нєрусскіх" http://www.news2.ru/story/261358/
    2) з досвіду моїх батьків та численних свідчень - демонстративне приязне ставлення до українців (особливо на тлі ставлення до рускіх) з боку жителів Балтії.

    Пізніше з цифрами і фактами, буде цікаво.

    ВідповістиВидалити
  4. Хай полежить тут, про братську нафтову голку і постмайданівський детокс )) http://www.news2.ru/story/261358/

    ВідповістиВидалити
  5. Слово яке виразне - "побєдобєсіє", дуже добре відображає суть того мозковивиху і викривленої міфотворчості

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І не кажи. БіснуВАТА культовість. Добре відчував мову той, хто придумав цей термін.

      Видалити