вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Очі ночі, світло дня

Since no one is here (gone fishing? ever coming back from insta-world?) I will talk to myself



Сьогодні в українській столиці прощаються з Климом Чурюмовим, знаменитим астрономом, першовідкривачем комет Чурюмова-Герасименко і Чурюмова-Солодовникова. Це прощання приверне куди менше уваги, ніж суперечки про те, хто насправді ліквідував чергового мерзотника в Донецьку. А даремно.
В майбутньому - і, до речі, вже не такому далекому - про нашу країну будуть судити не за випадковими найманцями, які потрапили на її територію, а по таким людям, як Чурюмов. Людям, які присвятили великій науці все своє життя і продовжували займатися нею навіть тоді, коли ніякої науки в Україні не залишилося. Але їхнє життя - як раз запорука того, що ця наука в Україні буде.

Відкриття комети Чурюмова-Герасименко стало однією з найяскравіших подій в історії астрономії. За польотом до цієї комети європейської космічної місії «Розетта» наукова громадськість стежила з неослабним інтересом протягом багатьох років.
А останні два роки - час безпосереднього обстеження комети - взагалі були особливими і ім'я Чурюмова не сходило зі сторінок наукових - і аж ніяк не тільки наукових видань. Кожен поважаючий себе журналіст, який пише про цивілізацію, хотів поговорити з дослідником про його комету. Дивно, але місія «Розетти» завершилася тільки два тижні тому - Клим Іванович ніби чекав цього вражаючого фіналу.
Про Чурюмова зараз згадують у всьому світі. Згадують і росіяни, які, звичайно ж, хочуть вписати його ім'я в історію власного підкорення космосу.

Нам не варто «віддавати» комусь пам'ять про науковця, який був не тільки знаменитим ученим, а й видатним громадянином - ініціював присвоєння малим планетам імен українських письменників і вчених, а в 2013 році був щирим прихильником Євромайдану і навіть склав гімн учасників протестів.

Клим ЧУРЮМОВ: «Ми зоряні люди і повинні дотримуватися законів всесвіту»

— Я завжди повторюю, що я українець. Для мене це принципове питання. Я народився в Миколаєві, Світлана Герасименко, разом з якою ми відкрили комету, — в Баришівці на Київщині. Це абсолютно українська комета і досягнення України. Мені дуже образливо, коли мене називають російським чи радянським ученим. Під час посадки модуля всі іноземні мас-медіа — США, Канади, Європи — називали комету українською, а нас, звичайно, — українськими відкривачами.
Але були там і журналісти з російського каналу НТВ — нахабні, безцеремонні, розштовхували всіх. Я їм сказав, що відповім на запитання за умови, що вони не назвуть мене в своїх репортажах радянським ученим. Вони присягалися, що виконають мою вимогу. А коли в Росії вийшли ці сюжети, мене разів десять назвали саме радянським ученим.
— Нагадувати світовій спільноті про Україну ви почали задовго до того, як комета Чурюмова—Герасименко прославила нашу країну?
— Так, за моєю ініціативою ще в 80-х роках минулого століття малі планети, що були відкриті вітчизняними і американськими астрономами, отримали назви Кобзар, Каменяр, Знання. Вже тоді Україна звучала в усьому світі. Те саме я хочу зробити й нині. На ядрі нашої комети є кратери, гори, долини. Я пропоную дати їм назви Карпати, Говерла. А один із кратерів назвати на честь мого вчителя професора Сергія Всехсвятського. Коли йому виповнилося 100 років, ЮНЕСКО назвала 2005-й Роком Всехсвятського. Тобто це учений з України, відомий у всьому світі. А інші об’єкти комети можна назвати на честь українських місць — наприклад мого рідного міста Миколаєва.
— А чому ви не згадуєте про зворушливу назву однієї малої планети — Чуранта?
— Так, це справді дуже дорога для мене назва. Американський астроном і мій друг Елеонор Хелін назвала астероїд №6646 Чуранта на честь 90-річчя моєї мами Антоніни.
...
— Чому так важливо досліджувати комети?
— Комета — наче капсула часу. Вона несе інформацію з далеких часів, коли Сонце було молоде, а Земля тільки зароджувалася. В ядрах комет зберігається первинна речовина, з якої п’ять мільярдів років тому утворилася Сонячна система. Комета зібрала лід, замерзлі гази, тверді частинки, складну органіку. Через опромінення відбувався радіаційний синтез, ускладнювалися молекули, і таким чином зароджувалося нове життя. Хотіли ж алхіміки зі свинцю зробити золото. Загалом це можливо. Якщо в спеціальних термоядерних прискорювачах стріляти в ядра свинцю, можна так перетворити атом, що він утворює золото.
Так і тут. Звідки на Землі з’явилася вода? Земля була гаряча, і жодної краплі води тут не було. Не було і органіки. Переважно вода на Землю потрапляла з ядер комет, 60—80% яких становить крига. Мільйони, мільярди ядер комет падали і на Землю, і на Місяць. Тому ми бачимо і на Місяці кратери — це результат такого бомбардування. На Землі було стільки ж кратерів, але тут є атмосфера, вода, тому сліди стерлися. Лише Аризонський кратер зберігся в первісному стані — він молодий, йому всього 40 тисяч років. З космосу на Землі можна побачити приблизно 200 таких кільцевих структур, або «зоряних ран», як і на Місяці — вони вже покриті шаром грунту, зникли під водою.
Коли падали кометні ядра, лід випаровувався і охолоджував Землю. А коли Земля охолола, цей лід уже не випаровувався, а в рідкому стані заповнив впадини. Це  наші океани і моря. Звідки ми це знаємо? У 2010 році космічний апарат Deep Impact наблизився до ядра комети Хартлі-2 на відстань 694 кілометри. Коли дослідили ізотопний склад води на цих кометах, виявилося, що він точно такий, як і в земних океанах. Отже, джерело води на Землі — це комети. Вони занесли на неї і органіку. Нині на кометі Чурюмова—Герасименко також відкрито складні органічні молекули: метанол, формальдегід, спирти, а це  органіка.
— Чому обрали саме вашу комету?
— Бо вона короткоперіодична, кожні 6,5 року наближається до Землі, тобто дуже часто ми її бачимо. Було вже 8 повернень до перигелію, і визначено точну її орбіту. А це дуже важливо для точного попадання зонда. Все йшло як по маслу, можна сказати. Це дуже точна наука — небесна механіка.

NASA провело запуск ракети Антарес, частково розробленої в Україні


У вівторок, 18 жовтня, о 2:44 за київським часом агентство NASA провело успішний запуск у космос ракети Антарес, першу щабель якої розроблено в Україні.


Ракета-носій повинна доставити до Міжнародної космічної станції близько двох з половиною тонн вантажу - запаси продовольства та матеріали для проведення наукових досліджень, зокрема, згоряння палива в умовах невагомості.
Основна конструкція першого ступеня Антареса розроблена українським конструкторським бюро Південне у кооперації з машинобудівним заводом Макарова, Хартрон-Аркос, Київприбором, Рапід Чезара і запорізьким Хартрон-Юком.
Саме український перший ступінь відірвав ракету від землі і вивів на заплановану траєкторію в повітрі. І це є одним з найбільш відповідальних моментів запуску.

Доповнення від "Кривавого пастора", голови РНБО О.Турчинова:
"Останні півтора року українські спеціалісти займалися модернізацією першого ступеню ракети-носія Antares, адаптуючи його до нового двигуна. Рішення про заміну російського двигуна, який раніше використовувався в ракеті, було прийнято у 2014 році, після того як ракета-носій через проблеми із російським двигуном вибухнула у лічені секунд після старту.
Перед українськими спеціалістами-ракетниками стояло унікальне завдання: в найкоротші строки забезпечити адаптацію нового двигуна до ракети, спроектованої під зовсім інший двигун. І їм вдалося! Наразі зміни у конструкції ракети-носія дозволили істотно підвищити її енергетичні можливості та економічну ефективність".
)))))))))))))))))))

Очі ночі...
(All copyright information in file name and/or file content must be saved. All rights are reserved and respected to their original copyright owners. No copyright infringement of any kind is intended)







 Марс, звичайно ж




 Магнітне поле Сонця. Не розфарбовано. As is :)








На Дніпропетровщині на повну потужність запрацювала унікальна для Східної Європи сонячна електростанція

В Підгородному на Дніпропетровщині відкрили третю чергу сучасної сонячної електростанції. Тут працює унікальна для Східної Європи трекерна система. Замість звичних стаціонарних столів із сонячними батареями — рухомі модулі, які «стежать» за сонцем. Ця станція щогодини виробляє понад 2,5 тис. кВт енергії, дозволяє суттєво економити вугілля та уникнути шкідливих викидів в повітря. Вона обслуговуватиме в середньому 27 тисяч домогосподарств протягом року.
Станція у Підгородному використовує передові технології альтернативної енергетики. Тут встановлена єдина в Східній Європі трекерна система. За допомогою спеціальних датчиків батареї обертаються та слідують за сонцем протягом дня. Такі рухомі батареї дозволяють виробляти на 50% більше енергії, ніж звичні стаціонарні установки.
Сонячна електростанція «Солар Парк Підгородне» повністю збудована коштом вітчизняних інвестицій. На третю чергу бізнесмени витратили близько 20 млн грн.


3 коментарі:

  1. Йой, Тоню, завжди в тебе такі красоти! Дивовижні фото, можна роздивлятися нескінчено!
    Колись, я сподіваюся, здійсниться й одна з моїх мрій - побачити наживо полярне сяйво...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Роздивляйся, особливо враховуючи те, що космічні мають немаленький розмір ;)

      Теж хотіла б побачити наживо північне сяйво, водоспади Ісландії, тож наші мрії справдяться неодмінно :)

      Видалити
  2. Дякую, Тонечко, за підбірку, дуже цікаво! Нещодавно читала інше інтерв"ю з Чурюмовим - стільки нового дізналася!

    ВідповістиВидалити