середу, 14 жовтня 2015 р.

Terra Cosaccorum

Зі святом вас, наші захисники! Десантники, піхота, волонтери, розвідники, прикордонники, дипломати, лікарі, капелани, бабусі-дідусі, що віддають зі своєї пенсії копійчини, діти, які плетуть маскувальні сітки - впевнена, під час війни це свято кожної небайдужої людини!

Живим героям – прірва роботи! Героям загиблим – славна тризна! Але, для початку, визначись – хто ти і що для тебе твоя Вітчизна!
(автор - Юрій Журавель)
(автор - Беата Куркуль)
О. Сороченко, Е. Пикус, В. Фирсов, Д. Арнаут. Погибли 25 августа 2014 на Красной Таловке

(автор - Радо Явор зі Словаччини)
Real scene from last summer in East Ukraine. Ukraine army trying to stop the Russian offensive at all cost. One young tank commander deliberately crashed his vehicle to the Russian Т-72 in order to save the retreating soldiers. The both tanks were destroyed, and this young man lost his life there, later he was awarded by order people's Hero of Ukraine.
I was trying to capture the exact place and time in this picture.

(автор - Беата Куркуль)
1720 рік, Нюрнберг
(мапа - звідси, за кліком відкривається велике зображення)
Цікава інформація з сайту антикваріатів:

Карта «Украина – земля казацкая с соседними провинциями Валахия, Молдавия, Малая Татария, представленая Йоганом Баптистом Гоманом»
На карте, в левом верхнем углу расположен картуш.
На нем изображено шесть персонажей — в центре фигура гетмана Ивана Мазепы, слева от него — шведский эмиссар в военном мундире с саблей в правой руке, рядом с ним — фигуры трех сидящих козаков. Справа от Мазепы, на заднем плане, изображена фигура Петра І, на фоне флага России. Ближе к гетьману, в дворянском облачении, вероятнее всего, Станислав Лищинский — польский магнат, один из претендентов на польский трон  и в будущем король Польши, рядом (ученые не могут точно определить) либо Пилип Орлик — генеральный писарь гетмана Мазепы либо, возможно, Андрей Войнаровский — племянник гетьмана.

Важно отметить, что на картах первого тиража земли России указываются как Moscoviticae Pars – дословно – Московские земли. В более поздних изданиях карты, эти территории называюся уже Rusicae Pars – дословно – Русские земли.

Также, на картах первого тиража земли Moldavia и Valachia располагаются, ошибочно, первая под последней. На последующих изданиях эта ошибка исправлена.
Следует обратить внимание, что в названии карты указывается «Ukrania», а сами земли называются «Ukraina».

10 коментарів:

  1. Дяку,Тоню! І тебе зі святом. Почуття двоякі, на жаль цього свята не було б без війни. Дорога ціна.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую!
      Пригадуєш, як українці раніше самі собі часом закидали, що незалежність дісталась на дурняка (ні, насправді, але ж обиватель вважав саме так) і тому не цінуємо? Ну от, платимо. Може, тепер цінуватимемо понад усе.

      Видалити
  2. Гуляю с ребенком на детской площадке, рядом дети по-старше играют. Одна девочка лет семи-восьми рассказывает своим подружкам: " А мой папа сегодня на параде, его по телевизору покажут! Мой папа пришел с войны, он - ГЕРОЙ!" Сколько радости в словах этой маленькой девочки прозвучало, а у меня ком в горле, слезы на глазах.... С праздником всех наших защитников! Возвращайтесь домой к родным, женам, детям, родителям живыми и здоровыми!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приєднуюсь до кожного слова з ваших побажань! Те, що на захист країни може стати не тільки ретельно руйнована більше 20 років армія, а й сам народ - агресор не сподівався, втрапивши у пастку власної пропаганди. Так не так сталось, як гадалось. Тому повертайтесь скоріше - зі щитом!

      Видалити
  3. Зі святом, Тоню!
    Зараз читаю книгу Олени Степовой "Все буде Україна" і плакати хочеться . Коли читаєш , скільки маргіналів і найманців залишилося на Донбасі, розумієш, що війна навряд чи закінчиться...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Маргіналів та потенційних або прихованих колаборантів повнісінько й на неокупованих землях (це ще дивлячись що вважати окупацією), тож часу відпочивати дійсно нема, але й впадати у відчай не треба :) Війна триватиме до повного знищення недо-імперії за парєбріком та совка у наших громадянах, і ніяк інакше. А ми будемо жити, народжувати дітей, навчати їх своєму :)

      Видалити
  4. Трошки навздогін - зі святом! Сподіваюся, що буде жити щаслива Україна, а її захисники повернуться з перемогою додому живі та здорові! Справді, зараз це свято зі сльозами на очах... Та, думаю, з часом все буде добре.

    ВідповістиВидалити