середу, 29 квітня 2015 р.

Дайджест №7

1. "Непохована країна та її відкривач"

«Головною проблемою для сьогоднiшньої Європи є проблема українська. Глибокий iнтерес до цiєї країни зумовлений її впливом на європейський мир i дипломатiю; в той самий час, iз нею тiсно пов'язанi життєво важливi британськi iнтереси. Бiльшiсть людей не розумiє, як глибоко саме тут закорiнена причина європейських чвар усiєї першої чвертi столiття. Не дивно, що про цю країну досi так мало було чути: гноблення української нацiї постiйно супроводжувалося забороною слова «Україна» та приховуванням навiть самого iснування українцiв. Це «стирання з лиця землi» проводилося так успiшно, що для бiльшої частини свiту Україна залишилася тiльки в поезiї та переказах; завжди й незмiнно вважалося, що якщо вона десь колись i була, то вже давно похована на кладовищi мертвих i забутих нацiй»

«Щоб отак у добу високорозвиненого зв'язку та видатних iнтелектуальних досягнень можна було створити iлюзiю, нiби потужна, жива нацiя нiколи не iснувала, а якщо й iснувала, то щезла кiлька сот рокiв тому, — це може здатися неймовiрним, хоча вже в нашi новiтнi часи ми маємо багатющий досвiд репресивної сили автократичних режимiв…»

Не зазираючи у гугл можна подумати, що ці слова сказано сьогодні у відповідь на численні закиди тих, кого нині відзначеноі Каїновою печаттю на покоління вперед. Але насправді це фрагмент промови «Українське питання», виголошеної британцем Ланселотом Лоутоном пiд час засiдання Англо-українського комiтету у Палатi Громад 29 травня 1935 року. Ланселот Лоутон - не тільки журналіст, але насамперед визначний британський економіст, історик та політолог. Його перу належать двотомове дослідження "Імперії Далекого Сходу: Японія та її колоніальні володіння, Китай та Маньчжурія. Політичні проблеми Східної Азії та Тихоокеанського регіону" (перед 1923), а також книги "Російська революція (1917-1926)"(1927) та "Економічна історія Совєтської Росії" (1932).

Про історію підняття із небуття цієї промови та її видання в Україні - частина 1, частина 2
Читати "Українське питання"- http://waplib.net/book/422485/

2. "Говорили і курили..."
- А вот Западная Украина если что - сразу побежит присоединяться к полякам!..
- А вот заберет Польша себе Западную Украину!..
Не, ребята, так не пойдёт. Дорослішаємо. Вибачте, що не своїми словами:
"Така вже людська вдача, — кожен, хто впав, хоче бачити втіху для себе в падінні іншого, бо бути в падінні самотнім — то нестерпно".
Іван Багряний, "Сад Гетсиманський"

3. Наша поки що не постійна рубрика "WTF, камради?", або "про смаки не сперечаються", або "я художник, я так вижу"
Вотзефак нумеро уно. Новий твір Океана Ельзи під дивною назвою "Не твоя війна". Як би так пом"якше сказати... Хлопці, ви щось або перемудрили, або недомудрили, або чиїсь агенти, або випали з життя, або я не знаю вже що. Говорити таке стомленій, заплаканій, зубожілій країні... І не треба казати "почитай слова". Читала, nic nie zrozumiała (невеличка гіпербола) з того потоку свідомості, але запам"ятовується приспів, чи не так? А приспів співзвучний з цьогорічним шкандалем у Херсоні чи Миколаєві, вже не згадаю, коли провідниця не пустила бійців до вагону зі словами "Це не моя війна!".
Update, як то кажуть.
Любі мої, почитала я тут за нічною кавою коментарі під кліпом на офіційному каналі ОЕ. Вата (у даному випадку немає значення, ольгинські повії чи ідейні бавовняні коробочки) - у захваті. Вона не вишукує подвійні та потрійні сенси, вона радо схопилась за те, що люб"язно поклав Славко на видноті: "нам, українцям, протягом багатьох століть постійно нав’язують ззовні чиїсь думки, дії та, навіть, війни" - чудовий привід черговий раз звинуватити українців у тому, що вони шукають винних у своїх негараздах.
Ну і хочу наголосити, що особисто я хотіла б акцентувати вашу увагу на першому матеріалі дайджесту. А пісня - то лише пісня.

Вотзефак нумеро дуе. Тимчуковські ролики, присвячені Дню перемоги. "Дед, с победой" (спасібодєдузапабєду, тільки колорадської стрічки у кадрі не вистачає), російською мовою з українськими субтитрами (окремий вотзефак) під час російсько-української війни, наскрізь совковий підхід до сценарію та режисури. Ми знаємо, коли почали "святкувати" 9 травня. Ми в курсі, скільки з тих, хто пройшов війну не у складі "заградотрядов", не вважали цей день святом і намагались уникати привітань та офіціозу до кінця життя. Загравання із патріотичними гаслами та майданівським "мама, я поел и в шапке" ситуацію не рятують. При цьому набагато кращий ролик В"ятровича наче ніхто не помітив.


4. Позитив
Днями оці наші інтернети облетіло дуже зворушливе фото з Полтави :) Дівчинку тут же назвали генеральшею, яка проводить огляд військ, пригадали відомий анекдот про тюбетейку ))

http://www.mvs.gov.ua/mvs/control/poltava/uk/publish/article/194215
На фото полтавка Діана Мустафаєва. Того дня вона разом із рідними зустрічала татка, бійця батальйону «Полтава» з АТО.
– Діанка дуже скучила за татом, вона так довго не бачила його, і на фотографії саме момент того, як вона біжить до тата, – розповіла Тетяна, мама дівчинки.
Джаваншир Байрамович Мустафаєв уже не вперше повертається на ротацію зі Сходу. Малечі недавно виповнилось 2 рочки, вона шукає тата серед усіх чоловіків у формі.
Автор фото, Алла Квіта, згадує той день:
– Це було 26 квітня, коли батальйон «Полтава повернувся із зони АТО. Діанка бігла якраз тоді, коли було шикування бійців. Вона не впізнала татка серед чоловіків, що були майже всі в однаковій формі. Дійшла до кінця шеренги, тоді її на руки вхопив наш Сергій Віталійович Альошкін, щоб дитина не розплакалась (заступник начальника УМВС, начальник міліції громадської безпеки, полковник міліції - авт.). Пізніше малеча вже обіймала татусика.

Пише пан Мисливець з Одеси:
Одеса (рік по подіям 2 травня 2014 року)
Ещё пару дней назад  этой  надписи не было.
Сфотографировал сегодня.
Одесский дворик.Цветет черешня.
Молдаванка.
Дети рисовали для себя (с улицы не видно, ворота на кодовом замке).
Код знаю, но не скажу.


І наостанок:
5. У парку Кіото розквітли сакури!!!

21 коментар:

  1. По поводу премьеры песни... Не знаю, Тоня, я наверное как-то по другому её почувствовала - это призыв начать менять всё с себя.
    И тут я с автором совпала как оказалось https://www.youtube.com/user/okeanelzyofficial

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Начать с себя - это правильно, одна война не исключает другую, дополняет скорее, ускоряет, завершает - как угодно. Но вот это "не твоя" - нельзя такой посыл делать, это плохой "код".
      Пусть имелись в виду правильные вещи, но превращение мысли в понимаемое без искажений слово не всегда проходит удачно. Я тесты учебные по три раза в аудитории прогоняю перед тем как в печать отдать, потому что из моей черепушки всё выглядит понятно, т.к. знаю ответ, а студенты путаются. А тут дело еще тоньше.

      Видалити
    2. Почитала комментарии к видео, не у меня одной проблемы с восприятием текста, если не читать дополнительно пояснений.

      Видалити
    3. Согласна, всё очень тонко, но во-первых авторская песня не тест, а а личный посыл поэта, во-вторых этот посыл приправлен эмоциями. И тут начинаются тонкости - кто-то вслушивается в текст и у него "не сходятся файлы", а кто-то больше воспринимает эмоциональную составляющую.
      Это моё мнение.

      Видалити
    4. Можно личный посыл и через тест выразить при желании )) Но я тебя поняла.
      Посмотрев клип, могу сказать, что смысловая составляющая в авторской трактовке, не меньше ее половины, прошла через видео, а я до этого имела только традиционную связку музыка+текст, поэтому конечно вслушивалась в последний и файлы пошли вразнос.
      Хорошо, что таких непонятливых как я, меньшинство :)

      (ИМХО или "на мой взгляд" опускаю почти везде, не от невежливости, а по умолчанию - кто говорит, того и взгляд :))

      Видалити
  2. С тем, что все очень тонко я согласна. Но идею песни лично я поняла иначе: не отказывайся от настоящего, не давай что-то навязать себе просто потому, что так удобно , безопасно и спокойно и не нужно самому ничего решать. И фразу "не твоя война" я восприняла с точностью до наоборот. Это твоя война. И только твоя. Каждого из нас.
    А по второму пункту точно подмечено - многим людям легче перенести неприятности, если кому-то тоже плохо. В идеале - еще хуже.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Люда, боюсь, такой дзен мне пока недоступен :) Не твоя - значит, не твоя. Слава прямо спрашивает: сколько твоих детей заберет не твоя война? Вот о прошлых бездеятельность и бездумности - это да, есть однозначно, но тогда война тем более наша, раз они к ней привели. "Не наша война" я уже слышала от того луганского мальчика, что про западноукраинский сепаратизм мне вещал - мальчик не вата, нет, он просто "а что мы могли сделать?".

      Видалити
  3. Тоню, яка гарнюня - маленька україночка. Отак народжуються легенди, за це ідуть наші хлопці на захист країни, і про це - такий щемливий ролик В"ятровича.
    А про Вакара не хочу нічого говорити, і цей кліп навіть не буду дивитися, бо не є прихильницею (м"яко кажучи). Таке враження, що крім нього більше нема що слухати в країні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дивлюсь на неї і пригадую, як була трохи старша та розпитувала маму, чи скоро тато повернеться, а тато тоді у Афганістані був. Що ж, тоді принаймні шеврони не зрізали та зірки на танках не зафарбовували.

      Мені ще дуже цікаво, що про пісню думають вояки на передовій, коли вже вона починається з "Бій на світанні, сонце і дим".
      А ти кого слухаєш, розкажи :)

      Видалити
  4. На сакуру надіюсь завтра вирватися, якщо дощ не завадить:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наче його тільки на ранок обіцяють, а от "м"яке" освітлення - надовго...

      Видалити
  5. А я не шмогла песню дослушать даже до припева. Как по мне - ніяка. Я о музыкальном ряде. Для меня он первичен,а в слова вслушиваюсь уже потом. А насчет того, как это воспримут - думаю, что каждый ищет подтверждения своим мыслям. Каждый слышит свое. А насчет западного сепаратизма - хвигня это все, я тока с Запада Украины. Там флаг на каждой ветке. Украинский. А в церквях - службы на 5-ти языках. На улицах - и украинский, и русский, и чешский, и венгерский. И никому это не мешает. И люди не ждут манны небесной, ибо многи проишачили по 20 лет на еще более западном западе. Мессию с пенсиями никто не ждет.) Да ты и сама знаешь. Права ты про луганского мальчика. Как было у Степовой - люди не могут принять мысль, что сами своими руками все разрушили, и что в РФ, которую они так звали, они - третий сорт, хохлы.. Жаль их. Как там? Если господь хочет наказать - отбирает разум.

    ВідповістиВидалити
  6. Ну я наприклад почула те, що почула - гасло "це не твоя війна". Можна покопатися в тексті і знайти щось інше, але цвяхом вбиваються саме ці слова.
    Коли бачу такі патріотичні фото, звісно розчулююсь, але щось в останній час стійка така картинка гойдалки - де з одного кінця мільйони простих людей, які з усіх сил пнуться щось зробити і змінити, а іншої совдепівська гнила система з маленької купки, але тварюка перевішує.
    Впаду завтра перед чоловіком на коліна - хай везе на сакури дивитись :):):)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Розумію тебе! У тебе гойдалку, в мене - перетягування канату, ну а сенс той самий. Совкову символіку заборонили, а я ще б і мислення ту ди ж, але це вже лікується винятково блуканням по пустелі.

      Давай, там краса!! І я завтра постараюся вирватись - хоч би сонечко блиснуло :)

      Видалити
  7. Я думаю, девчата, вы несколько преувеличиваете значение творчества Вакарчука.) После всех наших Лорак и иже с ними. А еще вам скажу як нлпист - частичка "не" не воспринимается моском. Запоминается в итоге только слово "війна".

    ВідповістиВидалити
  8. Извините шо не в тему. Держите меня трое
    http://glavnoe.ua/news/n224263
    Лидер КНДР Ким Чен Ын не сможет посетить Москву на 9 мая и принять участие в мероприятиях, посвященных 70-летию Победы в Великой Отечественной войне.

    «Принял решение остаться в Пхеньяне Ким Чен Ын. Он не сможет присутствовать, по дипканалам нам было передано это решение. Связано это его решение с внутрикорейскими делами», — сказал пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков.

    ВідповістиВидалити
  9. http://www.spletnik.ru/blogs/pro_zvezd/108138_ne-tvoya-v-yna-okean-elzi-snyali-zavorazhivayushcee-video Меня сегодня много.)))
    Почитайте,как оценили творчество россиянки.
    "Трудно Славку живется, приходится себя сдерживать, чтобы не наговорить лишнего против России, концертами здесь больше заработаешь"
    Выстрел в небо, девы. Ага.

    ВідповістиВидалити
  10. Меня сегодня мноооооооооооого.)))))))))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Намана ))) Я соскучилась уже! Когда фотоотчет будет?

      Отвечу на всё сразу в одном комментарии.

      Про Славика:
      1. Про музыку я а-а-ааще молчу, но после попыток увидеть то, что видят другие, припев ко мне пристал намертво >.< Песня, т.е. сказка, она-то ложь, но с другой стороны нам не дано знать, как слово наше отзовется.
      2. О, так он теперь у антифашистов в один ряд с Бузиной стоит (оставим за скобками Кузьму), поздравляю ОЕ, это победа )))

      Парад победобесия: блеск! ждем заявления Зимбабвы )))

      Видалити
    2. Я монтироваю видеоролик). Увлеклась. Первую порцию фотозаманух тоже на днях выложу.

      Видалити
  11. Дуже цікава історична довідка - мені ця промова раніше не траплялася. Звучить надзвичайно актуально.
    Фото дівчинки дуже зворушливе і промовисте. І одеське подвір"я приємно здивувало :)

    ВідповістиВидалити