пʼятницю, 15 серпня 2014 р.

Музей РВСП

Навіть не знаю, що написати у якості передмови, від себе. Отримали незабутні враження, особливо від спуску у командний пункт та натискання кнопки, що відправляє ракету "на Америку". Було цікаво та сумно: як від того, які шалені гроші витрачались у СРСР на "гонку вооруженій", так і від того, що вся ця зброя була виміняна на нічого не вартий, як виявилось, папірець... Один гарант відтяв пальця, інші - висловили глибочезне занепокоєння. Насправді там все не так просто, звичайно, але на поверхі - саме так виглядає ця ситуація.

Після розпаду Радянського Союзу Україна успадкувала третій за величиною арсенал ядерної зброї в світі після Росії та Сполучених Штатів. Однак, в січні 1994 року в тристоронній заяві, Київ підтвердив прагнення до повного роззброєння. У 1994 році Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї в якості безядерної держави, і, передавши всі свої ядерні боєголовки в Росію для ліквідації, остаточно звільнилася від ядерного потенціалу до 1996 року (джерело на сайті музею, тут більше).

Програма ліквідації ядерної зброї завершилась відкриттям 30 жовтня 2001 року Музея ракетних військ стратегічного призначення поблизу міста Первомайськ Миколаївської області, створеного на базі останньої бойової стартової позиції.

Далі - багато фото.
Макет ракети - учасниці "Карибської кризи"  1962 року



Макет (зменшеної довжини) ракети Сатана - таких наразі на бойовому чергуванні у РФ, якщо не помиляюсь, більше 3 десятків.


Різні деталі ракет (двигуни, турбіни тощо) 



Транспортування ракет



Пускова шахта


Командний пункт










15 коментарів:

  1. І справді сумно..оскільки йдучи на якийсь важливий крок, а надто ось такий, очікуєш підтримки від оточуючих..а на ділі виявляється, що не те що слова, а навіть міжнародні договори нічого не варті. Мене це і лякає найбільше, що немає жодних людських принципів, а слова набувають якогось дикого та перекрученого змісту...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щодо того відтятого пальця є різні думки і надзвичайно ймовірною та такою, що дає відповідь на більшість запитань є така: нам заборонили захищати Крим, використовуючи його як наживку для путлєра. Але це ніяким чином не відкидає питання про правомірність цього кроку з боку росії та реакції на нього 85% росіян ("скажи мені чий Крим і я скажу, хто ти")

      Видалити
  2. Тоня, так і зараз росія замість того, щоб кожному громадянину своєї країни забезпечити хоча б мінімальні умови життя, витрачає скажені кошти на армію та таку ж саму "гонку вооружения". Чи то не бачать ті люди, що підтримують тирана? Вони якісь зашорені.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо мати на увазі саме тих, що й досі підтримують - ні. Вони "державники", згодні недоїдати, але щоб державу усі боялися (дурнЯ, еге ж, я б хотіла щоб мою державу поважали та любили, але кожному своє )))).
      Про що можно говорити, коли 40 годин стояння на Керченській переправі (на спеці, з дітьми!) ніяким чином не зачіпають їх людську гідність? Ну їх до бісової матері )))

      Видалити
  3. це ти в середині була? і туди пускають?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Експозиція діюча, пускають (100 грн. з носа) :) Ти ж розумієш, що там нічого секретного вже немає. А от фото взагалі не передають вражень - довжини та луни коридорів, тісняви командного пункту, всієї безглуздої величі і могутності.

      Видалити
    2. та ні, довжина коридорів уявляється добре :)
      а ото щось схоже на полицю у вагоні поїзда - це вони там спали? чи це для чергового по палаті?

      Видалити
    3. так, це житловий блок.

      Видалити
  4. "скажи мені чий Крим і я скажу, хто ти", як кажуть, утащила, дякую :)

    А что сейчас? У Украины появилась (беспрецидентная) возможность возобновить ядерную программу в связи с нарушением договоренностей? Или, например, манипулировать и стращать мировую общественность этой возможностью.

    (А как это вообще происходит, если какое-то государство решает заняться изготовлением ядерного оружия?)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ех, шкода, що не мій креатив, але скажи - точне спостереження?

      На задані тобою питання я хоч трохи фахової відповіді зараз дати не можу, бо сама їх задаю собі. Але можливість, думаю, не з'явилась - не в останню чергу через фінансові питання, плюс Велика Гра, плюс... плюс... Хоча є жарт гарний: скажіть українцям, що треба зробити ядерну бомбу, через годину вони принесуть усі деталі, каву та бутербродики :)

      Видалити
  5. Не могу тебе в ветку ответить, интернет ругается :(

    Эту тему начали у Славы Рабиновича в фб обсуждать:
    https://www.facebook.com/slava.rabinovich.9/posts/736601379734512
    Пытаюсь въехать. Бо и будапештский меморандум уже не меморандум и все такое прочее. Я склоняюсь к тому, что возможности у Украины есть (я про правовые возможности), а жарт классный и 100%-но правдивый, да! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. И вот еще цитата:

      KIEV, July 31. /ITAR-TASS/. A bill restoring Ukraine’s nuclear power status was registered in the national parliament on Thursday.

      И статья: http://www.unian.net/politics/938182-eks-posol-ssha-rasskazal-mojet-li-ukraina-vosstanovit-status-yadernoy-derjavyi.html

      Пойду меморандум читать :)

      Видалити
    2. Что ж у тебя за интернет такой капризный!
      Спасибо за ссылки, почитаю. Но anyway я бы эти деньги потратила не на ядрёну бимбу, а на дома, медицину, дороги в Карпатах... Однако выбор не за людьми мира.

      Видалити
  6. Ми теж були в цьому музеї. Кілька років тому. По дорозі в Крим.... Але чи поїдемо ще колись цією дорогою? питання таки....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зробила висновок, що дорогою варто їздити :) Мальовничий "Бузький гард" http://pzf.menr.gov.ua/бузький-гард-нпп.html , околиці старовинного козацького села села Мигія, Асканія Нова, Олешківські піски - ось такий неповний перелік моїх закладинок на цьому шляху :)

      Видалити