вівторок, 15 квітня 2014 р.

Цитатами про головне

Ти знаєш, що ти — людина?
Ти знаєш про це чи ні?
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні. 

Більше тебе не буде.
Завтра на цій землі
Інші ходитимуть люди,
Інші кохатимуть люди —
Добрі, ласкаві й злі. 

Сьогодні усе для тебе —
Озера, гаї, степи.
І жити спішити треба,
Кохати спішити треба —
Гляди ж не проспи! 

Бо ти на землі — людина,
І хочеш того чи ні —
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні. 

Василь Симоненко
16.XI.1962
***
1962 року Василь Симоненко разом з Аллою Горською та Лесем Танюком виявили місця поховання розстріляних НКВС на Лук'янівському та Васильківському цвинтарях, в Биківні, про що й було зроблено заяву до міської ради. У 1963 році Симоненко був жорстоко побитий кагебістами на залізничній станції Шевченка у місті Смілі, після чого він переніс відмову нирок і невдовзі помер у головній обласній лікарні 13 грудня 1963 року. Джерело.
 ***

У Биківні знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВД, де у кінці 30-х–40-х рр. відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, за 5 років у Биківні було замордовано понад 100 тисяч осіб - представників більше сорока національностей. При цьому слід зауважити, що більшість справ не розглядалася судом. Вироки виносили позасудові органи: колегії, "трійки", "двійки", особливі виїзні наради при НКВД СРСР та НКВС УРСР, позасудові органи прокуратури. Рідним або не надавали ніякої інформації, або повідомляли про те, що людина засуджена на 10 років без права листування.
Вперше злочин НКВД 30-х рр. влада під суспільним тиском визнала тільки у 1989 році. Кількість жертв Биківнянського поховання остаточно не встановлена, наводяться різні цифри: від 70 до 225 тис. Найбільш обґрунтованою є цифра 120 тис. жертв. На сьогодні за виявленими і опрацьованими співробітниками СБУ документами встановлено прізвища 14191 особи. Решта імен жертв сталінського режиму ще чекають на оприлюднення. Джерело.
 
 Світлина - джерело

 ***

"Сейчас [в школах] прививается понимание патриотизма как гордости за всё, что было за всю историю страны. Гордиться Лениным, Сталиным, Брежневым, Андроповым и, естественно, последующими. Патриотизм – это не гордость. И не пассивное чувство. Это боль и стыд за плохое в своей стране и горячее желание помешать повторению этого. Поэтому нелепая мысль о том, что был непрерывный исторический процесс и «каждое лыко в строку», губительна для нашей молодежи, если мы не покажем, что были страшные страницы в ХХ веке и не скажем нашим школьникам, что патриотизм – это когда от вас зависит, чтобы такое не повторилось."
Мариэтта Чудакова, литературовед
***
08-04-2014 - СБУ відкриває всі архіви КДБ для всіх бажаючих.  Всі архіви щодо репресій, визвольного руху тепер відкриті для перегляду і копіювання власними засобами абсолютно безкоштовно.
  *** 

"Історична правда" спільно з Польським Інститутом у Києві презентує проект про найдраматичніший момент польсько-українського етнічного конфлікту.


 Коментарі знову вимикаю, тому що події останніх місяців переконливо довели принципову неможливість зняти ментальні блоки з тих, хто чути не хоче. Якщо це і ваша правда – можете написати листа. Якщо ні – мені про це знати не обов'язково.